Houthandel De Meyer Outdoor Living

Bij houthandel De Meyer weten we waarom bouwen met hout de toekomst is. En niet alleen omdat het mooi, sterk en veelzijdig inzetbaar is, het leent zich ook voor zowel landelijke als meer moderne projecten. Aan die duurzame houtprojecten werken wij al jaren mee en kiezen we steeds voor A-kwaliteit, hernieuwbaar en ecologisch neutraal tuinhout.

Natuurlijk kies je voor natuurlijk hout

Diensten van houthandel De Meyer Outdoor Living

  • Technisch houtadvies op maat
  • Materialen en tuinhout op maat
  • Schaaf- en zaagwerk op maat
Natuurlijk kies je voor natuurlijk hout

Werking van houthandel De Meyer Outdoor Living

  • Alle soorten en maten verkrijgbaar
  • Levering en/of plaatsing op vraag
  • Professionele dienst na verkoop
Natuurlijk kies je voor natuurlijk hout

Bestellen bij houthandel De Meyer Outdoor Living

  • Keuze voor A-kwaliteit
  • Geleverd door interne dienst
  • Online bestellen mogelijk

Realiseer je droomproject met De Meyer Outdoor living

De Meyer Outdoor Living brengt de natuur bij je thuis.

Veel gestelde vragen over tuinhout

Moet ik een afspraak maken?
Maak enkel een afspraak voor productinformatie of een prijsofferte. Voor aankoop of afhaal in onze houthandel kom je gewoon langs zonder afspraak.
Leveren jullie aan huis?
Na een vooraf betaling, leveren we materialen, producten en/of bouwpakketten vanuit onze houthandel aan huis. Steeds op vraag en altijd op vrijdag. De planning gebeurt een dag op voorhand en we verwittigen op tijd wanneer de levering aankomt, zodat je de levering kan nazien. Graag altijd iemand aanwezig om de levering na te kijken.
Waarom kiezen voor hout?
Hout uit onze houthandel is een opmerkelijk en veelzijdig materiaal dat van nature mooi, sterk, duurzaam, warm, karakteristiek en gemakkelijk te bewerken is. Het is een hernieuwbaar materiaal dat in het algemeen ecologisch neutraal is.
Zitten er altijd scheuren/barsten in houten palen?
Een kwalitatieve houten paal barst soms een beetje bij droog weer, dat zich weer meestal sluit na een regenperiode. Dit komt door de spanning van het kernhout (in het midden) en het verduurzaamd spinhout (rondom).
Zitten er altijd scheuren en knoesten in planken?
In hout zit van nature scheuren en knoesten. Doorgaans zie je bij duurdere houtsoorten zoals Padoek nagenoeg geen knoesten en kwasten, terwijl Grenen doorgaans meer knoesten bevat dan vurenhout. De hoeveelheid natuurlijke knoesten en scheuren beïnvloeden de kwaliteit niet.
Waarom kleurt het (naald)hout groen/geel?
Het impregnatieproces van naaldhout geeft soms sporen van zoutvorming. Deze verkleuring trekt weg door weersinvloeden en Uv-straling tot de geïmpregneerde planken of palen blanker worden tot vergrijzen.
Is schimmel normaal op planken?
Schimmel zie je soms verschijnen na impregnatie en verpakking. Dit vermindert niet de kwaliteit van het tuinhout, veeg je af met een doek en de eventuele vlekken verdwijnen door de zon.
Waarom komt er hars uit het (naald)hout?
Hars komt vrij bij het impregneren en beïnvloedt de kwaliteit niet. Het verdwijnt vanzelf door de zon of verwijder je met een plamuurmes en/of terpentine (thinner, wasbenzine, white spirit). Wacht wel een tijdje met schilderen tot de harsgangen niet meer doorlopen.
Moet ik het hout behandelen?
Geïmpregneerd tuinhout hoef je niet te verven. Eventueel een extra beschermlaag aanbrengen, komt de levensduur ten goede. We raden aan om recent geïmpregneerd hout enkele maanden droog te laten waaien voordat je het beitst. Laat ook hardhout enkele (bij voorkeur zomer) maanden uitzweten in de buitenlucht alvorens te oliën.
Krimpt het hout?
Ja, hout krimpt en zet uit wat speling of verschillen in afmetingen veroorzaakt. Wees hier alert voor. Onze houthandel koopt uitsluitend A-kwaliteit, maar volgende afwijkingen zijn mogelijk:
- Lengtemaat: 1,5 % max. toegestaan verschil
- Breedtemaat: 4% max. toegestaan verschil bij hardhout en 6% max. toegestaan verschil bij naaldhout
- Diktemaat: 4% max. toegestaan verschil bij hardhout en 6% max. toegestaan verschil bij naaldhout
Hoe komt het dat planken kromtrekken?
De max. toegestane afwijking is 4 mm per meter.

TIP: Verwerk hout direct na ontvangst tot een stevige constructie. Ga je later aan de slag? Laat je hout in de verpakking en leg het nooit in warme garages of in de zon.
Wat te doen bij ‘kromme’ terrasplanken of afsluitingsplanken?
- Monteer eerst een rechte plank.
- Plaats vervolgens een plank met de iets bolle kant tegen de reeds de rechte plank aan.
- Maak deze aan beide uiteinden vast met eerst 1 schroef in de 2de schroef van de plank.
- Lift met een schop de plank op de plek van de bolling iets op of plaats een spanvijs op de plek van de bolling. Dezelfde manier is ook mogelijk met spanband of lijmtang.
- Monteer de plank in het midden vast met 2 schroeven na ze recht te trekken.

Bij afsluitingsplanken gebruik je een spanvijs. Naaldhout is goed buigzaam en vaak met de hand of lijmtang recht te trekken.
Zijn kringen op hout normaal?
Bruine vlekken op houten planken komen soms tevoorschijn door de uitzetstoffen of pigmentstoffen in hardhout. Deze verdwijnen door regen, zon en Uv-straling.
Wat zijn de kleine gaatjes in hardhoutplanken?
Het komt weinig voor, maar hardhout kan kleine pinholes bevatten. Deze onschuldige gaatjes ontstaan door tropische insecten (geen houtwormen!) in regenwouden. Ze overleven niet in West-Europa en de gaatjes trekken meestal na verloop van tijd dicht.
Waarom zitten er soms zwarte strepen op het hout?
Het transport met palletvorken veroorzaakt soms wrijving op het hout met zwarte vlekken tot gevolg. Deze zijn eenvoudig weg te schuren of weg te wassen met water en groene zeep.
Er zitten vlekken op mijn poort. Hoe komt dat?
Verzinkte (gegalvaniseerde) ijzerwaren kunnen na verloop van tijd oxideren en veroorzaken soms (zwarte) vlekken op het hout. Dit natuurlijk proces verminderd door Uv-straling. Wij raden aan om altijd rvs-beslag te gebruiken.